Cursuri de dans

Sanatate in pasi de dans
Proiect sustinut de Asociatia Club Sportiv Soft Step

  • Cine suntem?
  • Obiectivele proiectului Sanatate in pasi de dans
  • Avantajele dansului sportiv pentru copii
  • Structura unei lectii de dans
  • Dansuri invatate

1. Cine suntem?

Scoala de dans Soft Step a inceput activitatea in 2007, condusa de Roxana Codreanu si Andrei Duca, castigatorii Cupei Romaniei la Dans Sportiv, antrenori si arbitri, impreuna cu Ana-Maria Duca si Lucian Codreanu, instructrori si dansatori de performanta.

Ne desfasuram activitatea in 2 sali de dans centrale – Str. Traian, nr 57 si Liceul Mihai Eminescu unde antrenam atat copii cat si adulti.

De asemenea, colaboram cu mai multe scoli din sectorul 4 unde predam dans sportiv pentru elevii claselor 1-8.

Pe langa experienta acumulata ca dansatori in cei 18 ani, plecand la drum de la cel mai mic nivel, am reusit sa ajungem cu copii pregatiti de noi pe podiumurile multor concursuri de dans sportiv la toate categoriile de varsta si multe clase valorice. Toate rezultate noastre, ca si ale altor cluburi, sunt disponibile la Federatia Romana de Dans Sportiv.

Suntem in colaborare cu mai multe canale de televiziune unde prezentam momentele noastre de dans cu copii si adulti; de asemenea participam si organizam momente de dans in cadrul spectacolelor de copii.

Plecand de la pasiunea pentru dans si muzica, incercam sa fim mai mult decat o scoala de dans si am reusit sa convingem cursantii, indiferent de varsta, ca dansul reprezinta o arta eleganta si un hobby cu multe avantaje.

2. Obiectivele proiectului Sanatate in pasi de dans

Principalul obiectiv al proiectului “Sanatate in pasi de dans” este sa demonstram cum dansul sportiv ajuta la dezvoltarea fizica si mentala a copiilor.

Prin acest program de predare a 8 sedinte pe saptamana in cadrul scolii 98 „Avram Iancu”,  dorim sa incurajam si sa sustinem activitatea sportiva in randul elevilor.

Activitatea cursurilor de dans este structurata pe module de 3 luni. La sfarsitul fiecarui modul se organizeaza o serbare intr-o sala de spectacole unde parintii pot vedea rezultatele fiecarui modul – stilurile noi de dans dobandite, dansurile individuale si in pereche ale celor mici.

3. Avantajele dansului sportiv pentru copii

Atunci cand parintii aleg o activitate pentru propriul copil se gandesc atat la aspectul efortului fizic cat si la caracterul personalitatii pe care il dobandesc.

Prin cursurile de dans sportiv reusim sa oferim o experienta completa elevilor.

Consumam energia. Prin exercitile fizice de incalzire cat si prin dansul in sine pastram un ritm de predare prin care solicitam miscarile sustinute ale elevilor care la sfarsitul orei sunt rezultatul unui consum considerabil de energie.

Modelam personalitatea. Dansatorii pe ringul de dans sunt actori care isi interpeteaza rolul. Transmitem elevilor personalitatea fiecarui dans, plecand de la elegantul vals lent pana la ritmurile energice ale dansurilor latino.

Disciplina si ambitie. In timpul orelor pastram o atmosfera strict didactica si prin mici concursuri reusim sa evidentiem cei mai buni elevi si sa creem un mediu concurential pentru a pastra constanta atentia, concentrarea si dorinta de a invata.

Tinuta, eleganta si coordonare. Multe antrenamente au la baza pozitia corpului plecand de la varfurile degetelor de la picioare si pana la zambet. Dansul sportiv solicita coordonarea intregii musculaturi, care prin exercitiu defineste o miscare controlata si eleganta.

Urechea muzicala. Fiecare dans are propriul ritm. Prin ascultarea repetata a mai multor melodii de dans sportiv, elevii vor reusi sa diferentieze singuri ritmul muzicii si, mai departe, alte genuri de muzica.

4. Structura unei lectii de dans

1. O lectie de dans poate dura intre 60 si 90 de minute si incepe cu  incalzirea muschilor intregului corp.

2. In prima parte a lectiei antrenorul explica foarte clar pasii de baza si arata repetat elevilor miscarile numarand ritmul dansului.

3. Elevii sunt incurajati sa inceapa foarte lent miscarile pasilor de baza, repatarea acestora se va face la numaratoare din ce in ce mai rapid pana se ajunge la un ritm apropiat de cel al muzicii.

4. Spre finalul orei, elevii incearca sa aplice noile miscari invatate pe ritmul muzicii.

5. Ultimele 10 minute din ora sunt dedicate exercitilor de pregatire fizica specifice dansului sportiv.

5. Dansuri invatate

In programul “Sanatate in pasi de dans” am ales sa predam mai multe stiluri de dans. Incepand cu Salsa sau Hip Hop si pana la dansurile sportive: Vals lent, Cha-cha, Samba, Rumba, Tango, Vals vienez, si multe altele. De asemenea vom invata si cateva stiluri de dans pentru petreceri – dansuri populare, dansuri latino.

Puteti descarca materialul de prezentare in format pdf aici.

  • 551430_784755818217061_1726590554_n
  • 1377303_784755948217048_683498015_n
  • 1452586_760738427285467_1954783141_n